Ierland
Bakermat van het Noord-Europees christendom
Programma
Kylemore Abbey Huis voor de Pelgrim.JPG
Ierland van dag tot dag
Ontdek het programma
Foto's
Burren Huis voor de Pelgrim.jpg
Kom vast in de sfeer
Bekijk de foto's

Ontdek Ierland


Je zou het niet verwachten, maar het christendom in Noordwest-Europa is voor een belangrijk deel vanuit Ierland verkondigd. Het waren Ierse monniken en religieuzen die in de zevende en achtste eeuw overzee de Lage Landen aandeden om hier het evangelie te verkondigen.

Grote ‘Nederlandse’ heiligen als Willibrord, Bonifatius, Plechelmus, Brigida en Oda kwamen uit Ierland. Met bootjes staken ze de Noordzee over. Dat maakt een bezoek aan dit groene, mystieke en bij vlagen ook mysterieuze eiland zeer de moeite waard.

 

Rondreis

Bij de indrukwekkende Kylmore Abbey wanen we ons even terug in de vroege middeleeuwen. We ontmoeten Saint-Patrick: de nationale heilige van Ierland, we bezoeken Knock - het Angelsaksische Lourdes – en natuurlijk gaan we op bezoek bij ‘onze eigen’ Karel Houben, de Nederlandse passionist die in 2007 heilig werd verklaard

Natuurlijk genieten we ook van de prachtige natuur in het nationaal park Connemara en bij de Cliffs of Moher en maken we een boottocht door een fjord.

 

 

Pater Karel

Het platteland vormt een interessant contrast met het stadsleven in Dublin. In de stad is het graf te vinden van de Limburgse pater Karel Houben. In juni 2017 is het 10 jaar geleden dat hij heilig werd verklaard. Een goede reden om Mount Argus te bezoeken. Daar werkte hij jarenlang en ligt hij begraven.